a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

 

Blog

Gurkmeja

Gurkmeja!!

gurkmeja-ID-cd7b8acc-c9f3-48ce-c28d-6091b560b3df
Gurkmeja har använts av Yogisar i alla tider, just för den renande effekten och att den hjälper leder och hämmar inflammationer. Längre ner kan du läsa en sammanfattning av olika studier som har gjorts. 

Själv har jag två favoriter som används flitigt hemma, Golden milk som är en mysig varm dryck ruggiga dagar och en gurkmeja shot som är enkel att ta varje dag, när du regelbundet vill få i dig gurkmejans medicinska egenskaper.


Gurkmeja Shot:

I ett litet glas blanda 1 tsk olivolja, 1 tsk gurkmeja och krydda på med svartpeppar. Fyll på med lite apelsinjuice för att få blandningen till en drickbar liten shot.

Den här shoten kan du ta en eller flera ggr/dag. Kombinationen gurkmeja, olivolja och svartpeppar har i studier visat sig vara mycket potent mot bildandet av cancerceller. Själv tar jag den som antiinflammatoriskt medel. Jag har haft flera elever med reumatiska problem som har blivit förvånansvärt bättre med hjälp av gurkmeja. 


Golden milk:

    •    0,5 dl torkad gurkmeja

    •    1,5 dl vatten

    •    2 dl osötad Havremjölk (kan ersättas med mandelmjölk eller ditt val av mjölk)

    •    1 msk sesamolja (sesamoljan är inte den godaste av oljor, den har en väldigt stark karaktär, du kan byta mot kokosolja som även den har många goda egenskaper)

    •     Valfri smaksättning: kanel, kardemumma..

Gör så här

Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och hel kanel och hel kardemumma och låt sjuda på svag värme. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas golden milk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor. Du kan även riva ner lite ingefära om du vill ha extra fjong i mjölken.

För att göra guldmjölken, värm 2 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk) försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk guldpasta. Tillsätt kokosoljan och lite färskmald svartpeppar. Vill du ha en sötare dryck kan du droppa ner lite honung.


Forskning kring gurkmeja:

Gurkmeja har används i över 4000 år för att behandla en mängd olika symptom. Studier visar att gurkmeja kan hjälpa till att stävja infektioner, inflammationer, matsmältningsproblem och till och med vissa typer av cancer.

Gurkmeja är hemmahörande i sydvästra Indien och är en del av ingefärsfamiljen och används kanske främst som krydda i det indiska och pakistanska köket.

Gurkmeja är en av världens äldsta naturläkemedel och har används för att behandla sjukdomar i tusentals år i Asien.

Idag har forskare kommit fram till att gurkmeja kan användas för att läka eller lindra flera olika hälsoproblem.

Här är fem fördelar med att äta gurkmeja regelbundet.

1. Minskar inflammationer

Gurkmeja är en kraftigt vekande antiinflammatorisk agent. Kryddan innehåller faktiskt över två dussin olika antiinflammatoriska ämnen. Den mest betydande av dem är kurkumin – som i flera studier visat sig vara antiinflammatoriska, bland annat den här studien gjord vid Uppsala universitet. 

En annan studie gjord av Dr. James Duke som publicerades 2007 i Alternative and Complementary Therapies där han studerade över 700 andra studier slog han fast att gurkmeja gav bättre hjälp än många receptbelagda läkemedel när de gällde att behandla flera kroniska sjukdomar utan bieffekter. 

2. Reducerar risken för cancer

Studier som visar på gurkmejans effekter mot cancer är än så länge i ett tidigt skede, men många lab- och djurtester visar på positiva resultat. Forskare vid American Cancer Society menar att kurkumin, som är en aktiv del i gurkmeja, ”motverkar flera viktiga molekylära vägar inblandade i hur cancer utvecklas, växer och sprider sig.”

I en annan studie publicerad i US National Library of Medicine and National Institutes of Health slår andra forskare fast samma resultat och menar Kurkumin bland annat hjälper mot leukemi, lymfom, bröst cancer, cancer i äggstockarna, hud cancer och flera andra. 

3. Förebygger Alzheimers

Bland gurkmejans allra kraftfullaste hälsoeffekter är de positiva effekterna som det har på vår hjärna. Enligt flera studier hjälper gurkmeja vår inlärningsförmåga och dessutom så hjälper kryddan att förebygga kognitivt nedbrytande åkommor som Alzheimers. 

Bland annat har en studie vid Linköpings universitet visat att kurkumin förlänger livet på bananflugor med Alzheimers symptom.

En annan studie som publicerats i Public Library of Science visar att ämnet till och med hjälper hjärnan att skapa ny kopplingar!

4. Bra för hjärtat

Kurkuminet i gurkmejan innehåller också syror som skyddar ditt hjärta. I en studie gjord vid Universitetet i Maryland så har forskarna kommit fram till att ämnet hjälper mot plack i hjärtat som kan leda till hjärtattacker och strokes. 

Kurkumin sänker också kolesterolet och förebygger blodproppar. 

5. Lindrar reumatism

På grund av gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper så menar många att kryddan hjälper att reumatism symtom. Många menar också att gurkmeja har större antiinflammatoriska egenskaper än många receptbelagda mediciner. 

Enligt en studie publicerad i US National Library of Medicine and National Institutes of Health, upplevde reumatism patienter adderade gurkmeja till sin kost en minskning av ömhet och en minskad ”sjukdoms aktivitet.”

Oleg Antzutkin är professor på LTU och han rekommenderar att äta gurkmeja varje dag.
– Det finns flera studier som visar att Gurkmeja är bra, både mot Cancer och Alzheimers. Det är även intressant att i Indien där kryddan är en vanlig del av matlagningen så är det betydligt mer ovanligt med Alzheimers sjukdom än här i Sverige, har han sagt till SVT.

DanielaSchutt

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Your comment...NameE-mail