a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

 

Blog

Mittens väg – Shuniya

Mittens väg

Alla har vi någon gång upplevt den där magiska känslan med full närvaro och upplevelse av nuet, stunder när alla sinnen är skärpta och tiden står still.

Tillståndet har många namn, man kan säga att man är centrerad, i flow eller i meditation. I detta tillstånd finns ingen tanke, ingen plan bara ett flöde där allt faller sig naturligt.

Mihaly Csikszentmihalyi spsykologen som har utvecklat konceptet Flow beskriver detta tillstånd: “being completely involved in an activity for its own sake. The ego falls away. Time flies. Every action, movement, and thought follows inevitably from the previous one, like playing jazz. Your whole being is involved, and you’re using your skills to the utmost.”

Kan man träna sig att lättare komma in i detta tillstånd??

Alla goda ting är tre: plus, minus, neutralt. Proton, elektron, neutron. Dåtid, framtid och nutid. De tre gunorna i Yogan Raja, Tattva och sattva. Fisk, fågel eller mittemellan. Tanke, känsla, handling. Att hitta balans är att hitta till mittpunkten mellan aktivitet och vila.

Att hitta mittpunkten i yogan:

Andning

Andning är det första och mest centrala i Yogan. Och det är inte så konstigt då man reflekterar över att andningen påverkar oss både fysiskt och mentalt. Andningen förser kroppen med syre till alla kroppens celler, stödjer muskelfunktionen och blodtrycket. Samtidigt påverkar andningen vårt mentala tillstånd, vi kan lugna oss och klara ut tankarna genom att ta ett djupt andetag när vi är stressade och motsatt bli stressade av att lätt hyperventilera eller hålla andan inne. Andetaget kan lugnas genom att slappna av i kroppen och komma ner i varv och vi kan få kroppen att slappna av genom att lugna ner andetagen. Vi kan alltså nå samma mål från två olika riktningar. Från två håll kan vi mötas i mitten, i det neutrala. Vi vill slappna av i kroppen men inte somna under ett yogapass, Vi vill ha rörelse men inte anspänning. Alltså hitta mittens väg, en avspänd andning med precis lagom energi.

Fysiskt

Vi kan uppleva mittpunkten fysiskt genom riktningarna i kroppen. Varje asana har en balans mellan två riktningar. Enklaste exemplet hittar vi i ryggen. Den kan vara hängig och besegrad av tyngdkraften, eller uppsträckt och spänd ända upp i axlarna, (tänk soldat i givakt)

Att få balans mellan två riktningar i kroppen kräver att vi sträcker lagom mycket åt båda hållen. Genom ett yogapass är den största utmaningen att alltid befinna sig mitt emellan två riktningar. Här kommer vår vilja in. När vi vill lite för mycket finns tendensen att dra sträcka eller lite för mycket, när vi vill för lite, kommer vi inte fram hela vägen.

Mental balans

Som ovan exempel, där viljan kommer in finns risken att vi sträcker lite för mycket eller där tanken får sväva och vi inte är fokuserade, så kommer vi inte ens till startlinjen. Vårt mentala sinne behöver tränas att vila i det neutrala när vi logar. Fokuserade, utan att låta vilja ta över, avslappnade utan att sväva iväg i tanken. En perfekt balans mellan tanke och handling.

Shuniya

När jag skulle börja mitt företag var valet av företagsnamn lätt: Shuniya, sinnets nollpunkt, platsen där det inte finns något bedömande utan allting får vila i sitt varande. Inget plus eller minus, bra eller dåligt. Det är när jag tränar och befinner mig i detta härliga vilsamma tillstånd som kroppen och själen får allt utrymme den önskar. Jag känner och upplever i motsats till gör eller presterar. Det är här vi kan hitta rörelse som kommer naturligt och med lätthet. Ställningarna som vi har gjort hundratals gånger blir som en spännande forskningsresa, vi kan känna varje liten detalj, muskel och riktning.

 

 

 

DanielaSchutt

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Your comment...NameE-mail