a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

 

Vad är fascia?

Vad är fascia?

Fasciae är latin och översätts bandage.

Ibland använder man även ordet bindväv, som namnet antyder binder denna väven samman olika delar i kroppen.

Fascia är enkelt förklarat ett fiberrikt nät som väver samman hela kroppen, från ytlig fascia till djup fascia. Det omsluter och håller varje muskel, nerv, blodkärl och organ på plats. Våra senor, ligament och ben räknas som bindväv. Inuti fascians nät finns mängder av nerver och blodkärl. Nätet är är inte ett torrt nät, utan ett elastiskt nät med vätska bundet till sig. Om fascian inte hålls fuktig och elastisk kan dessa nerver klämmas och orsaka smärta. Bästa sättet att hålla fascian frisk, återfuktad och elastisk är rörelse. Du kan även använda dig av tryck, massage och pressur för att återfukta fascian.

Med hjälp av vätska blir fascian otroligt starkt och kan både absorbera och alstra energi. Tidigare trodde man att fascia inte hade någon funktion i kroppen, man trodde i princip att det var packmaterial, som namnet antyder, ett bandage. Nu vet man att fascia har mängder med funktioner i kroppen. 2012 blev fascia klassat som ett organ och är därmed kroppens största organ och tar upp ca 20% av vår kroppsvikt. (huden, som tidigare hade första platsen, fick halka ner på en andra plats)

Fascia består förenklat förklarat av tre huvuddelar: Fibrer, celler och vätska. vätskan gör att information kan skickas och fibrerna blir otroligt starka och kan absorbera och fördela belastning.

Fibrerna ordnas i ett hållbart mönster när vi rör på oss, vid stillasittande blir fascians fibrer mer som ett trasselsudd. Ibland kan för många tvärbindningar mellan fibrerna uppstå vilket skapar begränsad rörlighet.

Kort och gott Fascia är ett nät som finns överallt i hela vår kropp och hjälper dig med mängder av funktioner i kroppen, men mer om det kommer i nästa inlägg. Håll din fascia glad varje dag. rör dig i alla möjliga olika riktningar, framförallt i riktningar du inte brukar röra dig i.