a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

 

Blog

Fascians elasticitet

Fascia har elastiska egenskaper.

Japp, men för att fungera mer som en bågsträng och inte som en tempurmadrass behöver den tränas elastiskt. Fascian fascinerar mig och jag slutar aldrig att förkovra mig i den uppsjö av ny kunskap som vetenskapen just nu levererar. Jag vill veta hur jag kan ta hand om min fascia och få den att fungera optimalt, vad är det bästa sättet för mig att träna för att hålla min fascia i trim och fungera som den är avsedd? Vad har den för egenskaper och hur fungerar den?

Elastisk fascia?

Jo, bland annat har fascian egenskapen att vara elastisk. Detta utnyttjar djur till att skapa en rörelse som är lång mer energieffektiv, snabbare och explosivare än en rörelse som vi kan åstadkomma med enbart våra muskler.

Vad menas med elasticitet och vad innebär det att fascia är elastiskt?

Jo elasticitet är förmågan att återgå till sin ursprungliga form, precis som ett gummiband, vi sträcker ut det och det dras ihop tillbaka till sin ursprungliga form. Detta händer INTE vid långsamma rörelser utan fascians elastiska förmåga sker på tider under 1,2 sek.

Muskeln eller gravitation kan användas för att starta ett momentum och sträcka ut en sena. Precis som när vi spänner en båge eller stäcker ut ett gummiband. Kraften som senan laddats med kan röra oss framåt långt snabbare än vad muskeln själv skulle kunna klara av. En känguru kan hoppa i en hastighet av 70 km/h, och detta med jämfotahopp! Ska vi lyckas komma tillbaka till att nyttja våra kroppars inbyggda förmåga till att skapa hastighet måste vi dumpa de dämpade skorna och börja använda våra senor och träna upp deras elasticitet.

När man tittar på vilda djurs hastigheter är det inte ovanligt med ett spann på mellan 50-70 km/h. Geparder har topphastighet på 120 km/h. Vi människor  springer normalt i en hastighet av 10 km/h. Usain Bolt har rekordet på 40 km/h.  

Untnyttja den elastiska explosiviteten

Kroppen använder fascian elasticitet i rörelse för att få ett energieffektivt rörelsemönster. Vi är byggda för att använda våra senors elasticitet tex när vi springer (om vi låter bli att sätta ner hälen och löper på framfoten). I naturen är det ett vanligt sätt att skapa explosivitet och styrka som en muskel aldrig skulle klara av. Senan laddas med energi när den sträcks ut, precis som när vi skjuter slangbella eller pilbåge. Den laddningen används sedan som rörelseenergi.

Elasticitetsträning i din vardag

Vi kan träna upp fascians elastiska förmåga, man vet att senor utan elastisk träning beter sig lite mer som memoryfoam, med en långsam förändring. medan en elastisk sena beter sig mer som en stark springfjäder. Detta går inte träna i “yogaspeed” utan kräver snabbare rörelser, under 1,2 sek. Yogan  (förutom ibland kundaliniyogan) innehåller inte denna typ av övningar. Det betyder även att vanlig styrketräning på gym inte bygger elasticitet. Bara rörelser där vi utnyttjar fascians gummisnoddsförmåga för att skapa rörelse tränar vår elasticitet. Dags att återinföra Jane Fondas workouts i vardagsträningen!