a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

 

Blog

Fascia och immunsystemet

När vi tänker på immunförsvaret tänker vi ofta på lymfsystemet, men faktum är att en stor del sker i själva fascian. Det finns faktiskt ungefär lika många makrofager i fascian som det finns fibroblaster. Även en del mastceller hittar du här.

Fascian fungerar även som en transportväg mellan det vaskulära försvaret och lymfsystemet, det är hit våra försvarsceller migrerar när de hittat något att strida mot. Fascian är även inblandad vid sårläkning, inflammationsprocesser, allergiska reaktioner och även vid spridning av cancer.

Bra immunförsvar eller inte?

En skillnad är hur vattnet binds eller inte i din kropp. Ja binds. Vi har proteoglycaner som ser ut som små borst i den extracellulära vätskan. När vi rör på oss binds vatten till dem. Vilket skapar en spänning som håller större molekyler som virus och bakterier utanför. När vi rör på oss binds alltså vattnet i kroppen,  När vi är stillasittande torkar väven ut, vattnet är “obundet” och man kallar det bulkvatten.

Bundet vatten är bra.

Bundet vatten har en spänning och resistens som gör att det kan hålla borta större molekyler som bakterier och virus. När fascian är återfuktad kan immunförsvaret göra sitt jobb samtidigt som vätskan kan transportera bort slagg, virus och bakterier.

“We don’t often think of the CT as being part of the immune system but it is. The connective tissue is essentially the theater where all of these things are happening. And so it is part of the immune system.”

professor Helene Langevine

Rörelse skapar flöde

Så, kort och gott, väldigt mycket av immunförsvaret händer faktiskt i fascia och är därmed beroende av att vi rör på oss. Då menar jag inte bara en promenad, som faktisk kan göra oss stelare i vissa områden. Utan rör på oss och skapar rörlighet och flöde.

Det fick mig att reflektera över i våras när jag för första gången på många år fick influensan. Typiskt för Influensan är ju just att man får väldigt ont i kroppen, det får vi troligen av de restprodukter som macrofagerna lämnar efter sig i striden mot inkräktarna. Men det jag reflekterade över var att smärtan var mest koncentrerad till och värst i de delar av kroppen där jag har gamla skador och alltså troligt även en del ärrvävnad eller påbyggd fascia. Väldigt intressant. Kan det vara så att precis som cancer har lättare att spridas i stel bindväv så har också andra inkräktare det. Det i sin tur skulle betyda att vi kan förebygga vår hälsa genom att hålla bindväven i trim inte bara vad gäller cancer utan även för andra inkräktare. Nå, jag fiskar vidare på den nöten….

Har du upplevt samma sak? Att smärta vid influensa koncentreras vid områden du har skador eller problem med stelhet?