a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

a

Latest News

    No posts were found.

 

Pressur för fascian

Pressur för fascian

På onsdagar håller jag en fasciayogaklass där vi blandar pressur och yin. Vi använder oss av block och Tune-up bollar för att påverka bindväven längs med de linjer av bindväv som vi har i kroppen.  Men varför är pressur och yin så effektivt på bindväven och varför känns det så bra efter att vi tryckt på stela, låsta områden?

Vad kan vara problemet i bindväven?

Densitet – för mycket bindväv blockerar både näring och syre att nå cellerna samt att det kan begränsa vår rörelseförmåga och i sin tur överbelasta andra muskler i kroppen. Vid pressur och yin lossar vi på blockeringar och starka strukturer som kan ha byggts upp under många års spänningar/felbelastning. Forskaren Langevin har sett att längre stretch /akupunktur (30 min) påverkar bindväven så att den släpper taget om omkringliggande vävnad.

Viskositet – är en fysikalisk egenskap hos vätskor och gaser som betecknar deras  interna motstånd mot flöden. Fascian kan skydda leder och ben genom sin viskositet. Det betyder att den vid snabb hastighet blir stenhård och skapar motstånd mot den kraft den utsätts för. få så vis skadas till exempel inte din hand när den fångar en boll.

Torrhet – Vi kan få för torr bindväv, bindväven är i allra högsta grad ett system beroende av vatten. Hyarulonsyra binder 1000 ggr sin vikt i vatten och bidrar till att hålla bindväven återfuktad och smidig. Det är just vätskan som gör bindväven stark och tålig för tryck. (Torr bindväv förlorar sin förmåga att skydda oss genom viskositet.) Vid pressur har forskare sett att vi trycker ut vattnet ur bindväven, för att sedan få högre tillströmning av vatten när trycket släpper.

Klibbighet – om bindväven fäster för starkt i omkringliggande vävnad. Vid inflammation omvandlas fibroblaster, (de celler som producerar själva fibrerna i bindväven) till myofibroblaster. Myofibroblasterna ökar produktionen av fibrer och sprayar ut fibrer för att skapa ett ”bandage” sedan aktiveras ett muskelactin protein som kontraherar bindväven. Detta för att vi ska kunna dra samman sårytorna vid läkning (utan nål och tråd). Nu kan ju en inflammation uppstå utan att vi skär oss. Den kan uppstå av att vi Till exempel överbelastar en axel. Resultatet blir en ännu stelare axel där nerver kan komma att klämmas av den ökade mängden bindväv. Pressur och yin kan motverka att det byggs upp bindväv pga av repitativa rörelser och istället hålla området mjukt och smidigt.

Bindväv byggs där vi har belastning, men inte utifrån en dags repitativt arbete utan upprepade belastningsmönster. Att forma om ogynnsam bindväv kräver tålamod och tid. Långa hålltider i yinpositioner och upprepad pressur.

Fasciaklass

Att gå på en fasciaklass är ett utmärkt sätt att hålla din kropp i rörelse även i perioder när du har fysiska problem som hindrar dig att träna vanlig träning. När du tränar är pressur bra för att hålla din fascia mjuk och smidig, samt att du återhämtar dig nästan dubbelt så snabbt efter träning om du gör pressur efter ett träningspass.

Att tänka på när du gör pressur eller går på en klass i fasciayoga:

Känn igenom och notera hur de olika punkterna känns, vissa punkter kan göra mycket ont, då kan du lägga något emellan dig och bollen, en sjal eller ett lite mjukare tyg. Var snäll mot dig själv samtidigt som du inte stannar i din comfort zone. Tryck aldrig direkt på en led och flytta bollen om du känner stark puls rakt under bollen. Det är väldigt intressant att gå igenom de olika linjerna i kroppen och notera att vissa linjer gör ont hela vägen medan andra linjer bara är lite obehagligtskönt att jobba med. Kom ihåg att där du har mest motstånd behöver du det som mest.

Självklart vill du även hitta grunden till ditt problem och lösa det, annars kommer du bara fortsätta belasta som du gjort tidigare och skapa samma mönster och spänningar igen. Var utforskande och nyfiken, du kommer lära känna din kropp på ett nytt sätt och hitta nycklar som kan hjälpa dig förändra din kropp och rörelsemönster.